Woda jest wykorzystywana w celach socjalnych bądź produkcyjnych . W zależności od jej wykorzystania oraz przeznaczenia stawiane są jej pewne konkretne wymagania.
Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Sp. z o. o. chcąc dostarczać odpowiedniej jakości wodę wszystkim odbiorcom dokonuje monitoringu wewnętrznego jakości wody pitnej w Gminie Suszec zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia. Ważne jest dokonywanie właściwych badań wody, by wykluczyć ewentualne zagrożenia dla zdrowia oraz życia ludzkiego.
Badania wykonuje laboratorium SGS EKO - PROJEKT SP. Z O.O. z siedzibą w Pszczynie, ul. Cieszyńska 52a. W ramach monitoringu wewnętrznego jakości wody pitnej wyróżniamy monitoring kontrolny oraz przeglądowy, które różnią się badanymi parametrami oraz częstotliwością poboru próbek określonymi w w/w Rozporządzeniu.
W tym celu Gmina Suszec została podzielona na 3 strefy:
strefa nr 1: Suszec - Rudziczka
strefa nr 2: Kryry - Mizerów
strefa nr 3: Kobielice - Radostowice
Zgodnie z ustalonym harmonogramem badania prowadzone są w następujących miejscach:
strefa nr 1: Szkoła Podstawowa Suszec, Szkoła Podstawowa Rudziczka, Komora redukcyjna Suszec,
strefa nr 2: Szkoła Podstawowa Kryry, Szkoła Podstawowa Mizerów, Stacja redukcyjna Kryry,
strefa nr 3: Szkoła Podstawowa Radostowice, Szkoła Podstawowa Kobielice, Stacja redukcyjna Poręba.
AKTUALNY STAN JAKOŚCI WODY
1. KOMORA REDUKCYJNA - SUSZECsprawozdanie z badań nr SB/26923/03/2023 z dnia 13.03.2023 r.
PARAMETR BADANY | JEDNOSTKA | WYNIKI BADAŃ |
---|---|---|
Odczyn (pH) | - | 6,9 |
Przewodność elektryczna właściwa ( PEW) | µS/cm | 214 |
Glin ( Al) | µg/l | 15,3 |
Żelazo ( Fe) | µg/l | <60 |
Mętność | NTU | <0,10 |
Barwa | mgPt/l | < 5 |
Zapach | - | < 1 |
Smak | - | < 1 |
Amonowy jon ( NH4+) | mg/l | <0,05 |
Azotyny ( NO2-) | mg/l | <0,03 |
Ogólna liczba mikroorganizmów (22 st. C) | jkt/1ml | 2 |
Liczba bakterii grupy coli | jkt/100ml | 0 |
Liczba Escherichia coli | jtk/100ml | 0 |
sprawozdanie z badań nr SB/26925/03/2023 z dnia 13.03.2023 r.
PARAMETR BADANY | JEDNOSTKA | WYNIKI BADAŃ |
---|---|---|
Odczyn (pH) | - | 7,1 |
Przewodność elektryczna właściwa ( PEW) | µS/cm | 215 |
Glin ( Al) | µg/l | 13,3 |
Żelazo ( Fe) | µg/l | <60 |
Mętność | NTU | 0,17 |
Barwa | mgPt/l | <5 |
Zapach | - | < 1 |
Smak | - | < 1 |
Amonowy jon ( NH4+) | mg/l | <0,05 |
Azotyny ( NO2-) | mg/l | <0,03 |
Ogólna liczba mikroorganizmów (22 st. C) | jtk/1ml | 2 |
Liczba bakterii grupy coli | jtk/100ml | 0 |
Liczba Escherichia coli | jtk/100ml | 0 |
sprawozdanie z badań nr SB/152006/12/2022 z dnia 08.12,2022 r.
PARAMETR BADANY | JEDNOSTKA | WYNIKI BADAŃ |
---|---|---|
Odczyn (pH) | - | 7,5 |
Przewodność elektryczna właściwa ( PEW) | µS/cm | 220 |
Glin ( Al) | µg/l | 17,4 |
Żelazo ( Fe) | µg/l | <60,0 |
Mętność | NTU | <0,10 |
Barwa | mgPt/l | < 5 |
Zapach | - | < 1 |
Smak | - | < 1 |
Amonowy jon ( NH4+) | mg/l | <0,05 |
Azotyny ( NO2-) | mg/l | <0,03 |
Ogólna liczba mikroorganizmów (22 st. C) | jtk/1ml | 1 |
Liczba bakterii grupy coli | jtk/100ml | 0 |
Liczba Escherichia coli | jtk/100ml | 0 |